luni, 28 aprilie 2014

Opreste-ti poftele de dulce si sarat!

           Cu aceste 5 alimente, îți poți potoli poftele fără a creste aportul caloric in dieta ta:
                                                        Semintele de floarea soarelui

O mana de semințe, plină de nutrienți de altfel poate ajuta la regularizarea musculaturii si nervilor
Porție recomandată: 1/2 cană
                                                 Iaurt înghețat cu fructe proaspete

Are mult mai puține calorii decât înghețata, dar minimum 5 g proteine sățioase per porție. Fructele ii conferă savoare, textură și vitamine
Porție recomandată: o cană
Ciocolata amaruie
O bucată mică din acest desert anti-oxidant iți va potoli pofta de ciocolata sau alte prăjituri.
Porție recomandată: 30 g
Fistic


Satisface pofta de sărat si iți asigură mai mulți anti-oxidanți decât marea majoritate a nucilor. În plus, coaja te încetinește din a mânca multe :)
Porție recomandată : 30 bucăți
Covrigei din faina integrală cu sare

Crocanți și plini de fibre, aceștia iți sporesc sațietatea și te împiedica să poftești la alte mâncăruri hiper calorice.
Porție recomandată: un pumn


duminică, 27 aprilie 2014

Reguli alimentare de prin lume adunate - partea a II a

     
Gustă curcubeul!
         
         Unde sunt culorile din farfurie? întreabă Ellie Kriger, autoarea cărții So Easy. Ideal, ar trebui ca fiecare farfurie să conțină un spectru larg de culori. Cu cât mai multe culori cu atât mai mulți antioxidanți.

Consumă ouă!
         
        Oul este un aliment diurn, consumat dimineața este foarte hrănitor, are doar 70 calorii si conține proteine, vitamina D si Fier.

Echilibrează-ți dieta, echilibrează-ți corpul!
        
        Cele mai bune opțiuni pentru mese și gustări sunt cele care conțin necesarul organismului tău de proteine, lipide și glucide. Consultă un specialist pentru a îl afla și păstrează-ți echilibrul ponderal astfel.
Așa mănânci echilibrat, sățios, îti controlezi nivelul de zahăr în sânge, îți menții oasele sănătoase și ai in permanență control asupra greutății tale.




Trezește-te si mănâncă!
       
         Mănâncă in fiecare zi un mic dejun bogat în fibre și proteine dar cu un conținut mai scăzut de grăsimi pentru a spori metabolismul și pentru a îți ține de foame pana la prânz.

 Relaxează-te când mănânci!

         Lumea nu se sfârșește dacă îți iei pauză de masa! Mestecă, savurează mâncarea! Va fi o îmbunătățire semnificativă asupra sănătății tale, atât fizică cât si psihică.


Mănâncă fără dicționar!
        
          Autorul seriei Eat This, Not That, David Zinczenko ne sfătuiește sa verificăm listele de aditivi și conservanți. El a creat o regula simplă, pentru a nu fi nevoiți sa consultam dicționarul in timp ce mâncăm: dacă un copil de 7 ani nu-l poate pronunța, nu-l mânca!

Ioana Olaru
Nutriționist și dietetician


Reguli alimentare de prin lume adunate - partea I

         În timp ce ghidurile și piramidele alimentare își au cu siguranța rostul, să mănânci sănătos se aseamănă cu asamblarea mobilei de la Ikea : cu cât sunt mai simple instrucțiunile cu atât sunt mai ușor de pus în practică.
         Mai mulți experți au pus mână de la mână și au adunat câteva principii alimentare menite să ne facă viața mai ușoară:

         Folosește lămâia!
         Lămâia este o armă secretă! Stoarce o lămâie deasupra legumelor în locul uleiului sau dressing-ului. Poți sota spanacul cu o linguriță de ulei și sa storci deasupra zeamă de lămâie pentru mai multă savoare și mai puține calorii!
       

         Legume! Și mai multe legume!
          Nu există om care sa nu beneficieze de pe urma unui consum sporit de legume. Pentru sănatatea ta si pentru silueta ta, legumele trebuie să fie predominante în meniul zilnic
         Educă-ți carnivorul interior!
         Catherine Frieud, autoarea cărții The Compassionate Carnivore subliniază faptul că, în ciuda aportului caloric asemănător și a numărului similar de lipide, între pieptul de pasăre si carnea de vită există nenumărate diferențe. Vita oferă organismului Zinc, fier si B2. Alege ce mănânci!

         Ai grija ce bei!
         O persoană obișnuită consumă in medie 400 calorii/zi doar din băuturi. ( Când ai luat în considerare ultima oară zahărul din băuturile carbogazoase?) Eliminându-le pe acestea, consumând doar apă poți pierde pana la 15 kg/an!
          Ia intodeauna la tine o gustare!
          Ca să nu dai iama in prăjituri de 500 de calorii porția ia tot timpul la tine gustări sănătoase, in cazul in care ți se face foame! De exemplu: migdale crude, batoane de cereale, brânzică degresată sau bucăti de fructe.
          
        Ioana Olaru
Nutriționist și dietetician 
       
       

Cum sa bem mai multa apa

          Este timpul sa bei tot- și nu, nu ma refer prin asta sa dai fuga la cel mai apropiat Pub cu Happy Hour :)
          Prima doamna a Americii, Michelle Obama a anunțat recent o noua inițiativă înspre sănătate, ea ii îndeamnă pe americani sa adauge un pahar de apa in plus la rația lor zilnica. Suna destul de ușor, nu? Dar, dacă te chinui sa consumi suficienta H2O, poate te vor ajuta următoarele trucuri:
          Alege o aroma proprie
          Știu, băutul apei poate fi o activitate plicticoasa, dar, in loc sa adaugi tot felul de concentrate toxice din magazine, optează pentru natural - cum ar fi bucăți de pepene, frunze de mentă, felii de portocala pe care le adaugi in apa consumată. Pentru a spori gustul, las-o in frigider câteva ore înainte de consum.
         Mănâncă picant   
         Putin praf de ardei iute adăugat farfuriei tale te va face sa te îndrepți către apa de mai multe ori pe parcursul mesei. În plus, studiile au demonstrat ca ardeii iuți cresc rata metabolica.
         Folosește-te de telefon
         Da! există aplicații ce te ajuta sa bei apa! Nu ești fan aplicații? Nu-i nimic!Setează doar câteva alarme zilnice sa-ti amintească să bei apă!
         Folosește un filtru/o sticla/o cana din care iți face plăcere sa bei apa.
         Tine apa aproape
         Să fim realiști, dacă ești toată ziua pe drumuri sau blocat într-un birou, nu vei face din procurarea apei o prioritate. De aceea, cel mai bine ar fi sa ai in permanență în geantă, pe birou, în mașină câte o sticlă cu apă. Așa, nu ai nici o scuză!
        Nu uita de apă la sala
        Îi știi pe cei de la sala care au tot timpul după ei bidonul de apă? Nu este atât de stupid precum ți se pare. Dacă te apuci de antrenament și nu ai apa lângă tine cu siguranță nu te vei opri si deplasa in timpul exercițiilor să mergi sa cumperi.
        Mănâncă-ti apa
        Nu este chiar un mod de a trișa :) Te poți hidrata prin alimente cu un conținut bogat in apă: pepene, castraveți, țelină și chiar supă fără grăsimi.
        Consider-o aperitiv
        Un studiu realizat in 2010 a demonstrat că simplul consum al unui pahar de 300 ml apă înainte de masă duce la scăderea în greutate. Doar acest argument ar trebui sa iți creeze motivația necesară sa bei chiar acum un pahar de apă!
         Fa-o parte integrantă a ieșirilor tale
         Când ieși seara cu prietenii, în cluburi, deja știi că pentru fiecare shot/cocktail/pahar de alcool ai nevoie de un pahar de apă. ( Nu-i asa? ) Dar, crează-ți un obicei de a mai bea un pahar și când ajungi acasă. Nu te va ajuta doar la rehidratarea după alcool ci iți va și ușura cu muuuult mahmureala.

                                                                  Ioana Olaru
                                                     Nutritionist si Dietetician